Четири години цената на питейната вода не е поскъпвала
Четири години цената на питейната вода не е поскъпвала / Дарик Сливен, Архив

Във връзка с искането на протестиращите в Сливен за високата цена на питейната вода управителят на ВиК Петър Митев отговори, че цената на питейната вода от 17 декември 2009 година не е променяна. „

В продължение на 4 години цената на електроенергията и горивата, които са основен ценообразуващ елемент, няколко пъти е увеличена,  а цената на водата в Сливенска област не е променяна", уточни Митев.

По време на срещата в София зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството е обяснил, че Вик - Сливен е едно от малкото дружества в страната, които не са си коригирали цената и не са от изоставащите в страната. А директорът на дирекция „Води" към министерството е заявил, че в Сливенска област се пие една от най- добрите води. 

До обяснения за качествата на питейната вода, която се доставя на потребителите в областта не се е стигнало, защото представителите на гражданския протест са напуснали срещата, добави управителят.

Петър Митев коментира и твърденията за завишените норми на показателя нитрати в няколко села. Според него това важи за територията на цялата страна, където се развива земеделска дейност. В тези населени места, за да се добива вода, са извършени геофизични изследвания, хидроложки доклади и сондажи. Резултатите са показали, че има завишени норми на замърсяване, но това са най-добрите места, от които може да се черпи вода. Затова и ВиК - Сливен е изпратило писмо до министерството на здравеопазването за съгласие за ползване на източници с отклонения от нормите, които са описани в Закона за здравеопазването за питейни води. Няма получена забрана от здравното министерство.

Всички резултати и проби се следят ежедневно, категоричен е Петър Митев. Нормативна уредба и Наредба за услугите за доставяне на вода и канализиране и пречистване на води определя как се формира цената на водата. „Няма възможност да бъдат дискриминирани гражданите, които плащат и не заплащат водата. Задълженията на нередовните платци се търсят по законов ред, като се следи и срока за давност", информира още Митев.