Безработица, ниски заплати и пенсии са сред водещите проблеми в община Сливен
Безработица, ниски заплати и пенсии са сред водещите проблеми в община Сливен / Дарик Сливен

Подобряване на инфраструктурата, безработицата, ниският стандарт на живот и ниските заплати са сред проблемите на населението в Сливен. Скандалите в Общинския съвет намаляват подкрепата на гражданите за местния парламент, а местните политици не представляват интересите на своите избиратели. Това споделят 9 от всеки 10 пълнолетни граждани, сочат резултатите от социологическо проучване проведено в периода 10-12 юни тази година.

Проучването е извършено от агенция ЕСТАТ по поръчка на гражданско сдружение „Видовден" и Движение за национално единство и спасение - ДНЕС. Интервюирани на домашните си телефони са 404 сливналии, съобщи Райчо Любенов от агенция ЕСТАТ. Данните сочат, че 79,2 % от анкетираните не отчитат подобрение в качеството си на живот след приемането на страната ни в ЕС.

За положителни промени споделят хората с месечен доход над 500 лева. Най-често възрастните хора определят Сливен като добро място за живеене. По-критични в оценките си за града са също и мениджъри, висшисти, хора с високи доходи.  Значително се разминават нагласите на местните политици с тези на населението.

Според гражданите водещите проблеми са общинската инфраструктура, озеленяването, благоустройството и икономиката, а политиците поставят на първо място престъпност, ред, законност и съдебна система, след тях се нарежда администрация, местна власт.

Според проучването кметът Йордан Лечков и общинските съветници получават ниски оценки. Лечков е със средна оценка 3,46; работата на Общинския съвет е оценена с 3,45, а обслужването на гражданите от общинска администрация - 3,93. 26,7 на сто е измереният индекс на съответствие. Той е сравнително висок, поясни Любенов.