Археологът Мери Радева е носителят на наградата „Д-р Иван Селимински”
Археологът Мери Радева е носителят на наградата „Д-р Иван Селимински” / Дарик Сливен, архив

Мери Радева е носителят на наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазването на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край „Д-р Иван Селимински” за 2014 година.

Мери Радева се занимава с проучване историята на региона от най-дълбока древност до падането на България под османско владичество. Извършва, в сътрудничество и самостоятелно, археологически разкопки на крепостите до с. Малко Чочовен, при с. Кипилово, на крепостта в м. Хисарлъка /в продължение на 10 години/, на калето при с. Злати войвода и др.

Професионалният й път започва в Исторически музей – Бургас като уредник в музея в гр. Созопол. От 1970 г. до 2006 г. работи като уредник в Исторически музей – Сливен.

Основен проблем, с който се занимава, е материалната и духовна култура на Сливен през Средновековието. Член е на средновековната секция на Археологическия институт с музей при БАН.

Разработва теми за най-старата история на Сливен, за средновековните църкви и манастири около Сливен, за ранновизантийската и средновековна керамика, за обработка на кост и рог в Сливенската крепост и др. Има публикации в ИМЮИБ, в различни научни издания, в юбилейни вестници „120 години музейно дело в Сливен” и „95 години Исторически музей и 130 години музейно дело в Сливен”.

Мери Радева е родена на 5 юни 1946 г. в Созопол. Завършва гимназия в гр. Бургас през 1964 г. От 1964 г. е студентка в Софийски университет „Св,. Климент Охридски”, специалност „История” с профил „История на България” и специализира курс „Археология”, с втора специалност „Философия”.