Археологически разкопки в Жельо войвода
Археологически разкопки в Жельо войвода / Дарик Сливен, Архив

Археолози с ръководител Диана Димитрова са започнали проучвания на средновековни погребения в тракийската надгробна могила в сливенското село Жельо войвода. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков.

За дейностите са предвидени 30 хиляди лева от общинския бюджет, очакват се още 20 000 лева. Проучванията ще продължат около месец. През Археологическото лято се предвижда и реставрация и консервация на местността „Туида“.

Предстои изграждане на нов асфалтов път, паркинг на две нива, информационен център на входа на обекта, археологическа база с кът за дегустация на вино, амфитеатърт с 450 седящи места за театрални представления и други подходящи събития на открито. Специално място се обмисля за детски кът и експозиция на тарани, войнски униформи и други интересни артефакти или техни копия. Включва работа на площ от 42 дка под формата на квадрат, ограден от крепостните стени. Ще бъде консервирана и уникалната трикорабна базилика, която има изключителна научна стойност и свидетелства, че Сливен е бил духовен център, добави още Сираков.

През октомври сливенският Исторически музей ще чества 100-годишнина. Това е другото важно събитие тази година за музейните специалисти,. Началото на днешния Регионален исторически музей е поставено с музейна сбирка към Народно читалище "Зора" през 1913 година.

От 1946 г. става самостоятелен институт. Във фондовете му се съхраняват над 80000 музейни експоната от разделите археология, праистория, античност, средновековна етнография, Възраждане, Нова и Най-нова история.

Към института има къщи-музеи на сливенския бит от 19 век, "Добри Чинтулов", "Хаджи Димитър", както и останките от късноантичната и средновековна крепост "Туида".