Акция „Пази ме в Ямболска област
Акция „Пази ме в Ямболска област / ОДМВР Ямбол

На седем пешеходни пътеки в Стралджа и в селата Зимница, Веселиново и Ботево, учениците демонстрираха преминаване на пешеходна пътека, спазвайки правилата и ползвайки светлоотразителни жилетки.

Акция Пази ме" в Ямболска област
netinfo

Със съдействието на полицейските служители учениците отправиха и своя призив към водачите на моторни превозни средства: „Аз, пешеходецът и ти, шофьорът, сме заедно на пътя и в живота. Да бъдем разумни, внимателни и толерантни участници в движението. Заедно да осигурим сигурността на пътя!". 

Инициативата цели да привлече вниманието на всички участници в движението за осигуряване безопасността на пешеходците. Пешеходната пътека е защитена зона, но и пешеходците трябва да спазват правилата за безопасност при пресичане на пътното платно.

Акция Пази ме" в Ямболска област
netinfo

Мероприятията се реализират и в контекста на предстоящата Втора глобална седмица за пътна безопасност  на тема „Безопасност на пешеходците", 6 - 12 май 2012 г.,  инициирана от ООН.

Пешеходците са най-уязвимите участници в движението. 36 пътни инцидента са загинали трима пешеходци, а 35 са били ранени през 2012 г. на територията на Ямболска област.

Инициативата се организира съвместно с Областна дирекция МВР Ямобл, а акцията продължава на 27 март в Елхово и Болярово