9 Рождественски беседи преминаха в библиотека С. Доброплодни
9 Рождественски беседи преминаха в библиотека С. Доброплодни / netinfo

9 беседи с ученици от сливенските училища, посветени на светлия християнски празник Рождество Христово преминаха от 1 до 4 декември в Регионална библиотека „Сава Доброплодни", с благословението и подкрепата на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, съобщи директорът на библиотеката Росица Петрова-Василева.

За четири дни беседите бяха посетени от над 400 ученици от ПМГ"Д.Чинтулов", ГПЗЕ"Захари Стоянов", Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов" и др.

9 Рождественски беседи преминаха в библиотека "С Доброплодни"
netinfo

и преминаха при голям интерес. Лекторите: свещениците отец Силвестър и отец Иван и иеродякон Калист, с интересни мултимедийни презентации разкриха тайнството на празника Рождество Христово. Отговориха на въпросите кой е Исус Христос, къде се е родил и коя е причината за раждането му във Витлеем, каква е неговата мисия, какво празнуваме на Рождество Христово и др.. Представиха пророчествата на Михей и Исайя за идването на спасителя, както и повествованието в евангелията от Матей и Лука за неговото раждане.

Стилът на представяне на информацията и начина на водене на беседите, диалогът между лекторите и слушателите, затвърждават убеждението, че българската църква се реформира и се отваря за обществото, че младите хора могат да получат от нея вяра, духовно напътствие и подкрепа.

Инициативата на Регионалната библиотека за организиране на беседи с религиозна тематика ще продължи и в бъдеще. Тя е продиктувана от необходимостта съвременните български библиотеки да приобщават населението към религиозната култура и православието като основна религия в страната чрез подпомагане на православното образование, просвета и култура. Чрез организираните в библиотеката беседи се цели приобщаване на младите хора към общозначимите християнски ценности, възраждане на православната общност, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог.