/ iStock/Getty Images
В Силистра подготвят благотворителният маратон „Чрез спорт към знание“, съобщи пред БТА организаторът на проявата Александър Тодоров. 

Маратонът се провежда в Дунавския парк, като всяка завършена обиколка от 400 метра се финансира с един лев от партньорите на инициативата. Със събраните средства ще бъдат купени нови книги за читателите на Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра.

„За първи път организирахме маратона през 2017 година. С времето той набра популярност и участниците в него се увеличават. Освен в Силистра събитието започна да се провежда и в Добрич, а тази година ще е първият маратон и в Русе. Очевидно каузата е стойностна за нашите партньори и те бързо подкрепят инициативата. Може би за това помага и пълната прозрачност при изразходването на средствата“, разказа Тодоров.

Досега благодарение на инициативата „Чрез спорт към знание“ са дарени 1028 книги на регионалните библиотеки в Силистра и Добрич. Справката показва, че всяка една от тях е заемана средно 133 пъти.

„Книгите се подбират по преценка на библиотекарите. Преди всяко издание на маратона получаваме списък с актуални нови заглавия, които са необходими за библиотеките и за читалищата, които те поддържат. Досега успявахме да закупим 80% от книгите, но се надявам тази година да дойдат повече хора и да изпълним целия списък“ каза още организаторът.

По думите му след всяко издание на маратона у участниците се запалва искрата и те продължават да спортуват. И въпреки че при повечето от тях това е за кратко, една малка част остават трайно отдадена на спорта.

Тази година, за да могат да се включат по-възрастни хора и майки с деца, организаторите ще отчитат и обиколките, които участниците изминават ходом.

Маратонът в Силистра ще се проведе на 22 май, в Добрич - на 5 юни, а в Русе - на 19 юни.
БТА