/ РИОСВ-Русе
Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе са установили нарушител, извършвал риболов с лодка в езерото в "Сребърна", съобщиха от инспекцията.

Сигналът е постъпил на 10 януари чрез отдел "Рибарство и контрол - Централен Дунав". Охраната на резервата при обход е установила възрастен и дете, навлезли с гумена лодка в голямото водно огледало на езерото в "Сребърна" в близост до западния бряг. Това представлява нарушение на Закона за защитените територии, за което на физическото лице ще бъде съставен акт.

На територията на поддържан резерват "Сребърна" е абсолютно забранено влизането с плавателни средства, освен на лицата, притежаващи разрешително от министъра на околната среда и водите с научна цел или заснемане на фотографски кадри/филми. Освен че представлява нарушение, навлизането с лодка създава опасност за живота и здравето на "любителите риболовци", тъй като инспекцията не разполага с ресурс за спасителни операции.

В резервата е разрешено извършването на любителски риболов само на определените за целта места, които са регламентирани в Плана за управление на защитената територия. Всички те се намират по западната граница на резервата. Риболовът извън тези места представлява нарушение и се санкционира с индивидуални глоби.

Предвид предстоящото застудяване и потенциалната възможност за замръзване на водната повърхност на езерото инспекцията не препоръчва извършването на спортен риболов, се казва в съобщението.
БТА