/ dariknews.bg

Женският хандбален отбор „Днепрянка“ от украинския град Херсон ще гостува на "Шумен'98" на 12 и 13 септември в новата зала „Арена Шумен“, съобщиха от клуба.

В сряда приятелският мач с тима на домакините е предвиден за 18.30 часа, а в четвъртък - от 12.00 часа, като входът за публиката ще бъде свободен. Очаква се сред ВИП-зрителите да бъде и шуменецът Красимир Минчев, който до неотдавна беше извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна.

Купата от Световното първенство по волейбол идва в Шумен

Шуменският хандбален клуб също получи покана да върне визитата за приятелски срещи в Херсон, съобщи мениджърът в клуба Милен Янев. Той напомни, че дружбата между хандбалистките от Шумен и Херсон има трайни корени и дългогодишни традиции.

Шумен"98
netinfo

Хандбалната школа в Херсон, където има и спортен интернат, се сочи сред водещите в Украйна. Старши треньорът на ХК „Днепрянка“ Михаил Милославский е признат за заслужил треньор на Украйна.

Не случайно през 90-те години на миналия век изявеният спортен специалист гостува за един месец в Шумен, където помогна за развитието на местната детско-юношеска школа по хандбал.

Друго запомнящо се име, свързано с „Днепрянка“, е състезателката Виктория Андриенко. Тя е световен шампион с отбора на бившия СССР през 1989 г., а после две години игра с екипа на „Спортист-Шогун“, с който стана републикански шампион и на България.

Твърде показателно за силата на херсонската школа по хандбал е това, че тя се смята за една от най-продуктивните в Украйна. Състезателки по хандбал от побратимения на Шумен град са носителки на медали от олимпийски игри, световни първенства и европейски турнири.

Отборът на „Днепрянка“ редовно участва в турнирите на Европейската федерация по хандбал (EHF), като през 2012 г. достигна до четвъртфиналите. А през миналата година женският тим на Херсон завърши на трето място в държавното първенство по хандбал на Украйна.

Явно възстановяването на ползотворните контакти между хандбалните клубове на Шумен и Херсон ще бъде добър пример за старата дружба на градовете-побратими, в които този спорт е сред най-популярните.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.