Закриха две елитни паралелки в Търговище
Закриха две елитни паралелки в Търговище / DarikNews.bg, архив
Закриха две елитни паралелки в Търговище
55015
Закриха две елитни паралелки в Търговище
  • Закриха две елитни паралелки в Търговище

Две елитни паралелки с открит прием след завършен седми клас в Търговище бяха закрити. За това информира Стефан Станчев, старши експерт по организацията на средното образование към Регионалния инспекторат в областния град.  

Закритите паралелки са в Езиковата гимназия и в Професионалната гимназия по икономическа информатика в Търговище. Те изучават съответно немски език като първи чужд и електронна търговия в споменатите училища.

От г-н Стефан Станчев научихме още, че на изпитите за външно оценяване в Търговищка област са се явили 1 115 седмокласници, което представлява 98% от всички завършващи седми клас.

След първото класиране в гимназии в Търговище са се записали 141 ученици, като най-много от тях са избрали I СОУ „Св. Седмочисленици". Тук, в двете обявени паралелки, ще продължат обучението си 49 завършили седмокласници. Според Стефан Станчев, след другите класирания свободните три бройки ще бъдат запълнени. За второ класиране са се записали едва трима ученика. Експертът уточни, че заявления за участие в трето класиране могат да подадат всички решили да кандидатстват в гимназия. Тези ученици ще се борят само за останалите свободни места, като няма да имат шанс да изместят някого, който е одобрен на по-предно класиране.