Връчиха наградите на Шумен за изкуство и култура
Връчиха наградите на Шумен за изкуство и култура / netinfo

Наградите на Шумен за изкуство и култура бяха връчени по време на тържествена сесия по повод Деня на Шумен в общината по-рано днес. Най-изявените творци на Шумен получиха своите награди от градоначалника Любомир Христов и председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев.

В раздел "Литература" индивидуалната награда получи поетесата Мая Михайлова за стихосбирката си „Невъзможно отлитане". Писателката Виолета Кънчева и художничката Мария Здравкова бяха отличени с колективната награда за съвместната им книга „Алманах за малки и големи".

Екипът на спектакъла "Старопланински легенди" получи отличието в категорията "Театър", а за постижения в музиката с колективната награда беше отличен детският хор „Бодра песен" с диригент Деница Узунова. Кметът Любомир Христов отправи и специално поздравление към Деница Узунова и към целия хор за голямата награда "Музикант на годината" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на БНР.

Връчиха наградите на Шумен за изкуство и култура
netinfo

Индивидуалната награда в категорията "Музика" беше връчена на гайдарджията Недялко Недялков. Детският танцов ансамбъл „Веселяче" получи отличието в категорията "Танцово изкуство". Индивидуалната награда е за Пенка Великова, хореограф и художествен ръководител на танцовата формация „Европа".

Връчиха наградите на Шумен за изкуство и култура
netinfo

Наградата за изобразително изкуство бе връчена на доц. Валентин Кулев, призът за публицистика и журналистика - на журналистката Надежда Романова, отличието за архитектура получи арх. Милен Мънков.

Връчиха наградите на Шумен за изкуство и култура
netinfo

Школата по дърворезба в Обединения детски комплекс в Шумен с ръководител Ангел Минчев получи колективната награда за приложни изкуства.

С наградата "Дейци на културата и дарители" бе отличен хор „Симеонис". Индивидуалната награда в тази област получи Русанка Андонова от Школата по изкуствата в Шумен.

Връчиха наградите на Шумен за изкуство и култура
netinfo

Председателят на общинския съвет проф. Борислав Беджев откри тържествената сесия с думите: „По традиция всяко едно тържествено слово във връзка с 11 май - деня на Шумен започва с историческа ретроспекция на изключителната роля, която нашият роден град е имал в съхраняването на българската духовност в областта на музикалното, театралното и литературното дело, превръщайки го в културна столица на българите през Възраждането и Третата българска държава. 11 май е избран за ден на Шумен, тъй като на тази дата през 1813 г. се е състояло първото гражданско честване на светите братя равноапостоли Кирил и Методий. Тяхното дело ни изпълва със съзнание за народностно единение, самочувствие пред другите народи, защото „и ний сме дали нещо на света и на вси словене книга да четат". Нашият град е пионер в много начинания, които развиваме и до днес в дух на приемственост. Ние се гордеем, че в Шумен е направено първото театрално представление, създадени са: първото килийно училище за девойки, първите училищни самодейни колективи, първият симфоничен оркестър, първото класно девическо училище, и едно от първите читалища"

„Позволете ми да ви поздравя и аз с празника на Шумен - 11 май. Празник, който е свързан с почитта към делото на славянските първоучители Кирил и Методий, с традициите и отношението на шуменската общественост към образованието и духовността. 11 май е ден, който ни зарежда със самочувствието, че с нашия град са свързани имената на видни общественици, просветители и творци, положили началото на българското духовно възраждане", каза в словото си пък кметът на Шумен Любомир Христов.

Поздравления за празника отправиха още народните представители проф. Стефан Желев и Иван Иванов, областният управител Донка Иванова и общинските съветници Веселин Пенчев, Добрин Чайлев, Пламен Петков, Иван Ламбов и Метин Джамбазов.