В Разград поскъпват и гъбите и жабите в гората
В Разград поскъпват и гъбите и жабите в гората / netinfo

Между 25 и 300% се увеличават таксите за добив на гъби в общинските гори в Разградско. Това реши на сесия местният парламент. Предложението за скок на налога за гъбарите зам.-кметът на община Разград Любомир Цонев аргументира с промени на цените в държавния горски фонд и с променените икономически условия.

Най-голямо е увеличените на таксата за добив на гъба масловка – от 3 стотинки на килограм става 10 стотинки. 50 стотинки за килограм е най-високата такса за бране на гъби – тя е за смръчкула.

С решението си Общински съвет - Разград промени над 50 такси за странични ползвания в общинския горски фонд. Те са част от Наредба 14 за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги. Съветникът от Коалиция “Обединени демократи” Иво Димитров попита как ще се извършва тегленето на жабите, уловени в гората, според Наредбата таксата за тази дейност скача от 20 на 40 стотинки за килограм, зам.-кметът обясни, че има такава такса, определена в Закона за горите и в Постановление на Министерски съвет. Дали в Разградско някой е ловил жаби в гората и е платил такса за това – не уточни.

Такси са предвидени още за лов на раци в горския фонд, за събиране на охлюви, шишарки и мъхове, за устройване на бивак, за организиране на моторни преходи, походи и състезания в гората.

С промяната в общинската наредба се очаква и с близо 30% да поскъпват и дървата за огрев, добити в общинските гори.