Уличните кучета в Шумен намаляват драстично
Уличните кучета в Шумен намаляват драстично / снимка: Dariknews.bg, архив, Радка Минчева

Средно около 60 улични кучета на месец се кастрират в приюта за животни в града, това съобщи Мария Маркова, управител на приюта, цитирана от агенция „Фокус".

По думите ѝ текущата кампания за кастрация на улични и дворни кучета дава положителни резултати и броят на безстопанствените кучета в Шумен е намалял драстично. "В момента разпространяваме и листовки, с които да информираме хората за ползата от тази манипулация и да ги призовем да ни звънят, ако желаят да кастрират домашните си и дворни кучета, като с приоритет са женските", уточни управителката на приюта.

Тя добави още, че към този момент кастрационният център в града е приютил около 400 животни. "Напоследък се засили интересът към осиновяване на четириноги любимци от приюта, идват осиновители както от Шумен, така и от други държави", поясни Мария Маркова. Тя каза още, че ориентировъчно на месец биват осиновени между 15 и 20 кучета, като подчерта, че това е една добра цифра и изрази надежда, за в бъдеще повече от питомците на приюта да намерят своите семейства.