ШОС
ШОС / ШОС
Ученици от 11 б клас на СУ "Йоан Екзарх Български" са част от филма – симулативен процес „Съдебен процес – Грабеж и разпространение на наркотици в двора на училището“.

Лентата бе представена в Шуменския окръжен съд. Първо бе показан 12-минутен рекламен клип за Образователната програма, след което и трейлър на филма, който е с продължителност 78 мин.

Главни герои в него са ученици от настоящия 11 б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“, които работиха в предходната учебна година над 100 часа по презентираните продукти и участват в Образователната програма за трета поред учебна година.

ШОС
ШОС


Представянето уважиха Окръжния прокурор Маргарита Георгиева, административните ръководители на Районен съд – Шумен и Районна прокуратура-Шумен, омбудсмана на община Шумен Иван Капралов, Ректора на Шуменския университет проф.Георги Колев, Председателят на адвокатския съвет в Шумен адвокат Галина Бонева, Директорите на училищата-партньори на съда по Образователната програма, съдии и служители от Окръжния съд.

Специални гости на Окръжен съд – Шумен бяха учениците от 11б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“. В края на това импровизирано тържество те получиха диск с филма и награди, връчени им лично от Председателя на съда София Радославова.

Грамота за дългогодишно и ползотворно сътрудничество получи и училището, в лицето на директора Валентина Тодорова.

За изключителен граждански принос в укрепването на публичния образ на Окръжен съд – Шумен бяха отличени Ася Йорданова от ОД на МВР – Шумен и оператора Николай Николов.
 

ШОС
ШОС


 Съдът участва в тази социална програма от самото й стартиране през 2014г. През годините благодарение на старанието и отдадеността на магистратите и служителите тя се разви и разшири обхвата си. Настоящата учебна година  започна с рекорден брой ученици в пет училища.
        
Основни цели на пилотната образователна програма са обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.
       
Шуменският университет ще е следващото учебно заведение-партньор на Окръжен съд – Шумен в Образователната програма.
        

ШОС
ШОС


Не остават безучастни и адвокатите от Адвокатската колегия в града, които също изявиха готовност да се включат като гост-лектори в програмата на съда.
        
Съдействие и съвместни проекти се готвят и в партньорство с омбудсмана на града.
        
През вторият учебен срок вече и като лектори в програмата ще се включат учениците от 11б клас на СУ „Йоан Екзарх Български“.