Убийцата от Салманово ще бъде под „домашен арест“
Убийцата от Салманово ще бъде под „домашен арест“ / netinfo

Състав на Варненския апелативен съд измени днес процесуалната мярка за принуда от „задържане под стража" в „домашен арест" на Венета Ангелова, обвинена, че преди 12 дни убила бащата на двете си невръстни деца.

На 24 май Шуменският окръжен съд задържа първоначално в ареста 21-годишната Венета, която беше привлечена като обвиняема за това, че причинила смъртта на Севдалин Христов, с когото живеела на съпружески начала и който е баща на двете й малолетни деца.

Пресслужбата на съда припомня, че двамата живеели заедно от 4 години и имали две деца - на 3 години и на година и три месеца. В последно време Венета и Севдалин често се карали, а битовите скандали завършвали с побой над младата майка. За това разказват и първите разпитани свидетели. Поредният скандал между тях на 21 май отново ескалирал. Следствените действия установили, че Венета нанесла само един удар с нож в гърдите на 23 годишния мъж, но с него засегнала сърцето и причинила смъртта му. Двете деца били настанени в Кризисен център.

Днес въззивната апелативна инстанция не оспори изводите на Шуменския окръжен съд, че събраните по делото доказателства обосновават предположението за авторството на престъплението. Законът наказва за умишлено убийство със затвор от 10 до 20 години. Апелативният съд обаче намира, че няма опасност младата жена да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване. Венета има чисто съдебно минало, няма криминална регистрация и е майка на две малолетни деца, за които е полагала грижи и които се нуждаят от нея. Съдът намира, че втората по тежест мярка за процесуална принуда „домашен арест" ще позволи на следствените органи да приключат разследването, а Венета ще може без да се отклонява да се грижи да двете си малки деца. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.