ТХ "Планинско ехо"
ТХ "Планинско ехо" / Даниела Челебиева

ТД "Мадарски конник" и НЧ "Напредък 1869" организират концерт по случай 11 декември Международен ден на планините и 40 годишнината на Туристически хор "Планинско ехо".

Тойще се 9 декември от 14 часа в читалището.

Хор “Планинско ехо” е основан през 1979 г. В репертоара му влизат произведения от български и европейски композитори от предкласиката и съвременността. Хорът поддържа репертоар от туристически и патриотични песни, песни за Шумен и родния край. Диригент на Хора от средата на 2008 година е Наташа Христова, а корепетитор Димитър Кукушков.

Хоровият състав се включва в празнични концерти  на туристически хорове от страната, както и в културния живот на гр. Шумен. От 2004 години съставът е съучредител и член на Сдружение  „Северняшко ехо”, в което влизат туристическите хорове на Шумен, Велико Търново и Плевен.

Хорът редовно участва в организирания от Сдружението на туристическите хорове в България Национален песенен празник „Песните на България”. През 2014 година шуменският хор беше домакин на XXVI-ия Нацинален песенен празник „Песните на България”. През 2015 година издаде Сборник с туристически и патриотични песни „С песните на Люба и приятели”, финансиран по проект на Общински фонд "Култура"-гр.Шумен и посветен на дългогодишната диригентка Любка Пейчева.

ТХ "Планинско ехо"
Даниела Челебиева

 

Ежегодно, от 2013 година  хоровият състав посвещава на 11 декември – международен ден на планините и световен ден на хоровото изкуство празничен концерт, а от 2016 година е редовен участник в националната хорова инициатива на Българския хоров съюз „България пее”.

През 2017 година, на 1 октомври – Международен ден на музиката и на възрастните хора, туристическият хор участва в откриването на Второто издание на Медения фестивал ”Шумен жужи”, заедно с хоровете от Сдружение „Северняшко ехо”. С концерта се отбелява и Международният ден на туризма 27 септември.

През 2019 година съставът участва в XXXI-ия Национален песенен празник „Песните на България”, проведен в гр.Хисаря и в XXIV-ия Национален фестивал „Листопад на спомените” в гр.Варна, откъдето се завърна с диплом и плакет „Бронзов лист” за отлично представяне.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.