Такса битови отпадъци няма да бъде увеличена
Такса битови отпадъци няма да бъде увеличена / Дарик-Шумен

Размерът на такса битови отпадъци за физически и юридически лица в община Шумен остана непроменен за следващата 2010 г. Предложението на администрацията налогът да остане същия като през настоящата година, 1,5 промила за физически и 8 промила за юридически лица, бе подкрепено от местните парламентаристи.

По време на дебатите в сесийна зала независимият общински съветник Галин Терзийски предложи промила за физически лица да бъде намален на 1,3, към предложението се присъедини и групата съветници от ГЕРБ. „Това намалениe ще доведе до разлика от малко над 280 000 лв., които може да бъдат осигурени от повишаване на събираемостта и събиране на недоборите, които възлизат на около 3 000 000 лв.", обясни Христо Дечев от ГЕРБ.

По време на гласуването обаче бе прието първоначалното предложение на администрацията и таксата няма да се променя през следващата година. Събираемостта й за тази година е около 72% от първоначално предвидените над 4 500 000 лв. средства.

25, 87 лв. на тон за депониран отпадък трябва да плащат от следващата година общините, които извозват сметта си в депото до кв. "Дивдядово", бе друго от решенията на общинските съветници.