/ БК "Шумен"

БК Шумен загуби гостуването си на Чавдар Троян с 93:77 в мач от деветия кръг на мъжката А група, съобщиха от клуба. С победата троянци си осигуриха място в Първа шестица, а Шумен ще се бори за място в баражите в последния кръг срещу Делфин Бургас.

Срещата в Троян започна равностойно и двата отбора си размениха по няколко успешни атаки. Три минути след началото домакините направиха серия от три успешни атаки и се откъснаха с пет точки, главно благодарение на Наков и Лилов. Нашият тим обаче отговори с два хубави пробива на Николов и Серафимов, които върнаха преднината на Троян до само точка.

Последваха няколко минути, в които шуменци допуснаха редица технически грешки, а и стрелбите ни не намираха целта. От своя страна Наков и Бажанов вкараха своите възможности за кош и Чавдар дръпна с преднина от 9 точки. До края на първата четвърт съперниците си размениха по няколко успешни нападения и я затвориха при 29:19 в полза на домакините.

Втората четвърт също започна равностойно и разликата се движеше 10-на точки в полза на троянци. Но отново последва слаба серия на Шумен в нападение и домакините се възползваха.

Кошове на Наков и Тодор Колев качиха преднината им до 16 точки – 39:23. Нашите момчета намериха сили да отговорят и след няколко добри защити върнахме разликата до 11 точки, след като Янков и Диков бяха точни за Шумен.

При оставащи 2 минути до края на частта обаче, Чавдар отново показаха силна игра – хубав пробив на Колев, две тройки на Лилов и още една тройка на Наков със сирената увеличиха разликата до 20 точки – 54:34.

Третата четвърт започна с нова тройка за домакините, точен бе Тодор Колев, но Кирилов и Серафимов бързо върнаха два коша. Играта продължи равностойно, съперниците си разменяха резултатни нападения и разликата се задържаше 20-на точки в полза на Чавдар.

В средата на частта Шумен пак изпадна в дупка, а нови кошове на Наков и Яков за Троян увеличиха разликата до 25 точки. Шуменските баскетболисти все пак се съвзеха и заиграха по-здраво е защита, което се отрази мигновено.

В нападение пък последва добра серия за нашия тим и след два успешни наказателни на Кирилов, и две поредни тройки на Янков и Диков, преднината на Чавдар бе сведена до 15 точки. За съжаление добрата серия на Шумен бе прекъсната и до края на тази част домакините си върнаха преднината от 20 точки.

В последната част Шумен продължи със здравата защита, нашите момчета откраднаха множество топки или просто принуждаваха съперника да греши.

Силите хвърлени пред нашия кош обаче не бяха използване да стопим преднината на Чавдар, тъй като шуменци играеха слабо в нападение. В самия край треньорите на двата отбора пуснаха резервите и Шумен все пак намали актива на Троянци до 16 точки.

Най-полезен за Шумен бе капитанът Янков, който отбеляза 20 точки и хвана 11 борби. Антон Диков вкара 12 точки и подаде 3 асиста. Кирилов се отчете със 17 точки и 8 борби.

За Чавдар най-полезен бе Ценко Наков с 27 точки, 6 борби и 9 асистенции. Тодор Колев записа 21 точки, 5 борби и  3 откраднати топки. Лилов бе полезен с 12 точки и 9 борби.

Чавдар Троян си осигури второто място в групата, даващо право на участие в Първа шестица на А група. Берое-2, които днес победиха Черноморец си гарантираха третото място, което дава право на квалификации за влизане сред най-добрите шест.

Единствената неизвестна в А група остава кой ще заеме четвъртото място, което също дава право на участие в квалификациите. Тази въпросителна ще отпадне на 23.12.2017 когато Шумен приема в зала „Младост“ бургаския Делфин в пряк сблъсък за това четвърто място. Заповядайте в залата и нека подкрепим момчетата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.