Шуменският музей иска правото да стопанисва сградата си
Шуменският музей иска правото да стопанисва сградата си / снимка: Дарик-Шумен

Регионалният исторически музей - Шумен иска да получи правото безвъзмездно да управлява сградата, в която се помещава. Това искане е визирано в докладна записка на директора на музея Георги Майсторски, която бе разгледана днес по време на извънредно заседание на комисията по култура към шуменския общински съвет.

През месец ноември миналата година сградата бе деактувана, като държавен имот и от тогава е общинска собственост. В докладната е посочено, че съгласно Закона за културното наследство музей се създава при наличие на сграден фонд, предоставен от държавата или общината, поради, което е необходимо вземане на решение, което да узакони пребиваването на РИМ в сградата му.  

С друга докладна записка Георги Майсторски иска общината да отпусне 21 000 лв. за нуждите на музея. Исканата сума трябва да бъде заделена от частта от собствените му приходи, която влиза в общинската хазна. Заради намалената държавна субсидия в средата на годината с 92 000 лв. музея може да завърши финансовата година с дефицит от около 36 000 лв., 14 000 лв., от които за заплати.

В докладната записка, адресирана до кмета на Шумен и председателят на общинския съвет се посочва, че с отпускането на исканата сума дефицитът няма да е тежък.