Шумен и Разград избират общи депутати, Търговище с Русе в избирателен район
Шумен и Разград избират общи депутати, Търговище с Русе в избирателен район / Радка Минчева
Шумен и Разград избират общи депутати, Търговище с Русе в избирателен район
24798
Шумен и Разград избират общи депутати, Търговище с Русе в избирателен район
  • Шумен и Разград избират общи депутати, Търговище с Русе в избирателен район

С една трета по-малко да са избирателните райони в България - това предвижда засега единственото предложение за ново райониране. Засега няма политическо решение на ГЕРБ, но аз лично подкрепям подобно разпределение на мандатите - заяви в Разград съпредседателят на парламентарната група на уппавляващата партия Тодор Димитров. Той съобщи, че през следващата седмица започва обсъждането на Избирателен кодекс.

Работна група към парламента ще обсъжда Избирателния кодекс, който ще включва досегашните закони за провеждане на избори за президент, парламент и местна власт - обясни съпредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ Тодор Димитров. По думите му сред целите на кодекса е да пребори изборния туризъм, купуването на гласове и корпоративния вот. Има консенсус изборната система да е пропопорционална с преференция, като прагът на преференция по мое мнение трябва да е 5-7%  - каза Димитров.

В нормативния акт има ново изборно райониране, засега единственото предложение е на проф. Михаил Константинов - съобщи Димитров. Нямаме политическо решение на ГЕРБ, но аз лично подкрепям това предложение - допълни той. Според него от 31 районите стават 20, обединяват се Благоевград и Кюстендил, Видин и Монтана, Враца и Ловеч, Габрово и Велико Търново, Добрич и Силистра, Кърджали и Хасково, Пазарджик и Смолян, Перник и София - окръг, Разград и Шумен, Русе и Търговище. Средно всеки от новите региони ще е с по 382 000 избиратели, ще има по 12 мандата.

Очаква се обсъждането на Избирателния кодекс да приключи за 6 месеца, да се гласува до края на годината и да се приложи за пръв път на местните избори догодина.