Продължава почистването и развитието на гробищния парк в Шумен
Продължава почистването и развитието на гробищния парк в Шумен / снимка: община Шумен

Кметът на Шумен Красимир Костов и главният архитект Огнян Гърбев обсъдиха днес на място развитието на градския гробищен парк. В реконструкция е свободното пространство в началото на парка, което ще бъде превърнато в алея за видни шуменци. Обсъжда се идеята там да се поставят само пометни плочи или паметници, бе да се ограждат отделни гробове, а пространството наоколо да е засято с райграс.

Готов е проектът и за костница, но е нужен допълнителен финансов ресурс за нейното изграждане. Вероятно средства ще се търсят при актуализацията на бюджета, за да стартират строителните работи, каза Костов. Наличието на костница ще даде възможност за съхраняване на паметта и за освобождаване на стари гробни места, които не са купени за вечни времена.

Продължава пролетното почистване на гробищния парк. Към този момент са изнесени близо 80 кубика растителна маса, каза управляващият ОП „Обреден дом" Златин Кайряков. Разчистени са алеите и тротоарните пространства, както и пътеките между гробните места. Поставени са кошчета и контейнери за отпадъци. Почистването е поето от общинското предприятие „От социални помощи към заетост".

Според Красимир Костов ОП "Обреден дом" ще трябва да развива функциите си освен в градския парк и в гробищните паркове по селата на общината.