Представиха проект, насочен към закриване на Дома за деца в Търговище
Представиха проект, насочен към закриване на Дома за деца в Търговище / Пресцентър областна администрация - Търговище

 

Работна среща по проект „Посока - семейство" се проведе днес в Търговище. Тя бе ръководена от заместник областния управител на Търговище Елка Станчева. Организатор на срещата бе областната администрация в партньорство с британската неправителствена организация „Надежда и дом за децата". Целта на срещата бе да се представи моделът на активна подкрепа на семействата в затруднено положение, който да се превърне в работеща политика на регионално и местно ниво.

„На тази среща отчетохме постигнатото до момента и споделихме добри практики за успешна деинституционализация на децата", заяви заместник областният управител Елка Станчева.

Към момента в Дома за медико-социални грижи за деца в Търговище са настанени 26 деца. Предстои 1 от тях да бъде изведено от институцията. За 2 тече процедурата по осиновяване, а за други 2 деца - процедура по реинтеграция /връщане в семейната среда/. 14 от децата са с увреждания, като 9 от тях са над 3 г. За тези деца много активно се работи по осигуряването на приемни семейства. В най-скоро време предстои да бъдат проведени опознавателни срещи за 4-5 деца, някои от които са с увреждания. За всяко едно дете в Дома има изготвен план за социална работа, в който са заложени различни варианти за извеждане от Дома, подредени по приоритет.

По време на срещата Дейвид Бисет, който е консултант на белгийското правителство по въпросите на детската бедност, представи координационен механизъм за качествено нов подход в процеса на деинституционализация. На участниците в срещата бе представен и премиерния за област Търговище филм „Да бъдеш родител".

Проектът „Посока - семейство" е насочен към закриване на Дома за медико-социални грижи за деца в Търговище и създаване на интегрирани здравно-социални услуги за деца от 0 до 3 г.