Подписаха меморандум по проект Семейство за всяко дете
Подписаха меморандум по проект Семейство за всяко дете / снимки: Дарик-Шумен

Меморандум за разбирателство подписаха представители на общините от региона, областна управа и УНИЦЕФ по-рано днес. Инициативата е част от проекта „Семейство за всяко дете", който се изпълнява в област Шумен. Той е насочен към създаване и изпълнение на система от ефективни услуги за превенция и подкрепа на родители и деца за заместване на съществуващата система за грижи и закриване на Дома за медико-социални грижи.

По време на официалното подписване координаторът на проекта Мая Грозданова заяви, че новите социални услуги като семейно-консултативния център, открит преди дни в Шумен, вече работят. Предстои такива центрове да бъдат разкрити в Нови пазар и Върбица. Грозданова допълни, че в сградата на Дома от началото на следващата година ще започне да функционира дневен център за деца с увреждания.

Подписаха меморандум по проект "Семейство за всяко дете"
netinfo

„Благодарение на работата по проекта децата в дома от 107 вече са 59, а област Шумен е първа в страната по брой на приемните семейства", обясни координаторът на проекта. По думите й, с това проблемите няма да бъдат решени, а в момента се обмисля въвеждането на нова услуга - центрове за майката и бебето. „Това ще представлява здравно-социална услуга", поясни Грозданова.

В началото на 2012 г. ще стартира кампания за настаняване на деца с увреждания в приемни семейства, като очакванията на УНИЦЕФ са до края на следващата година в Дома да останат само 20 деца, с тежки проблеми, за които ще се търсят алтернативни грижи и услуги.