От РИОКОЗ-Търговище препоръчват да започнем ваксинирането
От РИОКОЗ-Търговище препоръчват да започнем ваксинирането / Диляна Стойчева
Регионалната Инспекция за опазване и контрол на общественото здраве –Търговище обяви започването на противогрипна кампания.

Имунизационният кабинет се намира в базата на РИОКОЗ, ул. “Трети март” № 61, павилион № 2, стая № 4.

Там разполагат с ваксините “Инфлувак” (на цена 10.00 лв.), “Инфлексал В” (на цена 13.00 лв.), съдържащи препоръчаните от СЗО актуални щамове. Таксата за поставяне на препоръчителна имунизация е 2.00 лв. За пенсионери ваксините се предлагат без такса манипулация, а за учениците тя е 1.00лв. В имунизационният кабинет се извършва безплатно мерене на кръвно налягане и консултация. За предприятия Инспекцията организира имунизиране на колективите на място от квалифициран екип.

Грипът е сериозна болест, а не банална простуда, информират от РИОКОЗ –Търговище и съветват да се вземат мерки навреме.Най-застрашени са децата и възрастните хора. Според д-р Жейнова, ваксините стимулират организма за предварително изработване на антитела така, че когато човек срещне причинителя на грипа, реагира незабавно и заболяването се пресича от самото начало. Времето, нужно за изработване на антитела е от 2 до 4 седмици, тяхното ниво се задържа най-високо 6 месеца след имунизацията, след което постепенно започва да спада. Препоръчително е ваксинация да се направи през периода октомври – ноември, когато ефектът от нея е най-голям.