Оригиналът на оперетата „Графиня Марица” гостува в Търговище
Оригиналът на оперетата „Графиня Марица” гостува в Търговище / Драматичен театър - Търговище

На 19 декември, в навечерието на Коледа, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” – В.Търново ще представи в Търговище уникалната постановка на оперетата на Имре Калман „Графиня Марица”.

За първи път в страната Търновският музикален театър представя оперетата в оригинал, както е поставена лично от композитора. В представлението са включени сцени, които са част от постановките на всички европейски театри, но досега не са представяни у нас. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра заедно с Професионален ансамбъл “Искра”, Детска вокална група “Пеещи камбанки” при Младежкия дом и спортен клуб “Зоки”.

Като празник на съвременното оперетно изкуство определи новия спектакъл режисьорът Петко Бонев. Той сподели, че се е постарал да изчисти постановката от всички натрупани през годините щампи, за да постигне по-пълно въздействие върху публиката. По думите му сцената с децата, които идват на рождения ден на граф Тасило, досега е била пренебрегвана от българските режисьори. Детското хорово изпълнение е поверено на възпитаниците на Владимир Габров от “Пеещи камбанки”. Децата ще изпълнят композицията на Калман в оригинал на немски. Чрез своето изпълнение според сюжета те поднасят своеобразен подарък на домакина.

Декорите и костюмите на “Графиня Марица” са подготвени специално за спектакъла, а над тях е работил гост-сценографът Борис Стойнов. Диригенти на постановката са доц. Атанас Варадинов и Васил Вълчев, а хореографията е на Желка Табакова.