Охраняват училищата вечерта преди матурите
Охраняват училищата вечерта преди матурите / Дарик-Шумен

В нощта преди държавните зрелостни изпити, 18-те учебни заведения в Шуменско, където ще се проведат те ще бъдат охранявани от полиция. Това стана ясно от думите на началникът на Регионалния инспекторат по образование в Шумен доц. Добромир Добрев.

Целта е ако в деня на изпитите има обаждания за бомба в някое от школата да се реагира по-бързо.

„Помолил съм директорите, вечерта преди изпита да проверят училищата и да запечатат сградите на учебните заведения. Разговарял съм с шуменската полиция да осигурят охрана през нощта в района на учебните заведения, в които ще се проведат държавни зрелостни изпити", обясни доц. Добрев. Той добави, че към момента има устно потвърждение за осигуряване на полицейска охрана през нощта. „Надявам се да получа и писмено такова", каза доц. Добрев.

По думите му, целта е ако през следващия ден има изненадващи обаждания на тел 112, директорът да бъде сигурен че школото е проверено, запечатано и е било под полицейски надзор. „Така, че в никакъв случай децата да не се вадят от училище и да не се нарушава изпита", добави началникът на образователния инспекторат.

Той каза още, че до сега не е искана охрана от полицията през нощта преди изпитите, но според него това ще даде увереност на директора, че училищата са били охранявани през нощта. „Ако някой си прави шега, в деня на изпита ще може да се действа по-бързо", допълни доц. Добрев.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 21 май, на 23 май ще бъде изпитът по втория предмет по избор. 1 841 са подадените заявления за явяване на матура през майската сесия тази година, 16% от тях са подадени от завършили в предходни учебни години. През 2012 година подадените заявления за явяване на матура са били 2106.

По думите на доц. Добрев най-желаните предмети за втора задължителна матура от завършващите средно образование в Шуменско са Биология, Философия и География.

„В учебните заведения, в които ще се проведат държавните зрелостни изпити са осигурени всички условия за провеждането им", заяви Светлана Милева от образователния инспекторат. Тя добави, че залите, в които ще се проведат матурите са 133, като само в 10 от тях не са осигурени камери.

През тази година броят на учениците, които ще се явят на национално външно оценяване след 7-ми клас са повече от миналата 2012 година, стана ясно още днес. Те са 1 563, а през миналата са били 1 456. Утвърденият план-прием след 7 клас е от 22 профилирани и професионални паралелки, в които има 572 места.