Обявиха акция “Светлина” и в Търговище
Обявиха акция “Светлина” и в Търговище / netinfo
Стартира традиционната акция “Светлина”. С цел по-добра превенция водачите на МПС са задължени да карат с включени къси светлини и през деня. До 9 ноември ще се отправят само препоръки към шофьорите за по-маловажни нарушения. След това предстоят санкции.

Съвместно с общинските администрации ще се извърши отново оглед на най-опасните улични отсечки, кръстовища, райони около училища за тяхната осветеност и за наличието на достатъчно пътни знаци. Където е необходимо ще бъдат направени предписания към общините за осветяване на местата.

От 10 ноември ще бъде засилена контролната дейност по отношение на техническата изправност на превозните средства. Освен за изправността на светлините ще се следи и за състоянието на гумите – разкъсване и износване. Устройствата за почистване и измиване на стъклата също ще са обект на проверка. Контролната дейност ще продължи през цялата зима.

Най-застрашени в есенно-зимния период са пешеходци, велосипедисти и водачи на превозни средства със животинска тяга.От началото на годината на територията на областта са станали 61 тежки пътни произшествия, при които са убити 16 души и са ранени 69.