Няма открити носители на вируса ХИВ/СПИН в Шуменско
Няма открити носители на вируса ХИВ/СПИН в Шуменско / netinfo
Общо 55 души са си направили безплатен тест в РИОКОЗ-Шумен до момента. Сред изследвалите се няма открити носители на вируса ХИВ/СПИН. Това съобщи на пресконференция в община Шумен д-р Елена Лазарова от РИОКОЗ. Безплатното тестване продължава до 30 ноември.

От началото на тази година до сега в България има 102-ма новорегистрирани носители на вируса – каза д-р Мима Папазова директор на Дирекция „Социална политика и здравеопазване в община Шумен”. Инфектираните в света са над 32 000 000 души.

По повод Международния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември БМЧК, Общински здравен ценрът и РИОКЗ-Шумен организират обучения по връстников подход. Те ще се проведат на 28 и 30 ноември от 10:00 часа в сградата на РИОКОЗ, а участие в тях ще вземат ученици от шуменските училища. Темата на обучението е : "Превенция на ХИВ/СПИН и полово предавани инфекции”. От 1 до 10 декември ще се проведат и срещи с ученици от учебните заведения в селата Новосел, Градищте, Мадара, Царев брод и Салманово. На подрастващите ще бъдат разяснени начините за заразяване с ХИВ/СПИН и ще им бъдат раздадени информационни материали.

От 19:00 часа утре по повод Международния ден за борба с ХИВ/СПИН в концертната зала на младежкия дом ще се проведе концерт. Предвиден е още един благотворителен концерт, който ще се състои на 1 декември от 18:30 часа. Той ще се проведе отново в Младежки дом-Шумен. Входът и за двата концерта е свободен, а благотворителността е пожелателна-съобщиха организаторите. Събраните средства ще бъдат дарени на децата от дом „Детелина”.