Научна конференция събра изявени медиависти в Шумен
Научна конференция събра изявени медиависти в Шумен / netinfo
Научната конференция “Пътуванията в средновековна България и съвременният туризъм” събра днес в залата на Регионалния исторически музей в Шумен изявени учени в областта на медиавистиката и представители на туроператорски фирми. Форумът се провежда под патронажа на президента Георги Първанов и със съдействието на община Шумен. Гости на конференцията бяха кметът на община Шумен Красимир Костов, зам.-кметът по образование, култура и младежки дейности Живка Тонева и др.

Конференцията бе открита от проф. дмн Дамян Дамянов, почетен гражданин на Шумен. С едноминутно мълчание участниците във форума почетоха паметта на трагично загиналия проф. Рашо Рашев, който приживе бе председател на организационния комитет на конференцията.

В своето приветствие към присъстващите проф. Дамянов благодари на проф. Иван Йорданов за подбраната тема, която според него свързва миналото с настоящето, с отношението към съвременна България. Проф. Дамянов подчерта голямата роля на културно-историческото наследство, но изрази огорчението си от липсата на привързаност към собствената ни страна и липсата на осъзнаване на ползата от културно-историческия туризъм.

Поздравление към участниците във форума поднесе и кметът на община Шумен Красимир Костов. “Убеден съм, че този престижен форум ще стане посредник между туристическите фирми, които предлагат специализирани дестинации у нас и науката в областта на историята и археологията”, каза Красимир Костов. Вярвам, че тази конференция ще помогне за популяризиране историята на България, че тя може да стане крайъгълен камък за един модерен атрактивен туризъм, допълни шуменският градоначалник.

Поздравителна телеграма до форума изпрати министърът на културата Стефан Данаилов, приветствия към участниците поднесоха представители на институции и научни звена.

Проф. Дамянов призова гостите на Шумен да подкрепят идеята Мадарският конник да се превърне в глобален символ на нашата срана.

В работата на конференцията участват учени от България, Казахстан, Франция, Македония, Гърция и др. Пленарните заседания продължават по секции с доклади на изявени медиависти.