Н. Цонев: Изтегляме контингента ни в Ирак до 31 декември
Н. Цонев: Изтегляме контингента ни в Ирак до 31 декември / DarikNews Валери Великов
Нормално е да има редуциране на контингента ни в Ирак, този който имаме там, престои да бъде изтеглен до 31 декември, каза министърът на отбраната Николай Цонев, който днес е на работно посещение в Шумен. Той заяви, че не вярва да бъде променено сътрудничеството с новата американска администрация. Бих казал, че от това, което ние правим в момента, партньорството ни се подобрява непрекъснато – допълни министърът.

През следващата година, съгласно средствата, които ще бъдат отпуснати от Фонд Работна заплата, ще се постараем да увеличим заплатите на всички военнослужещи и служители на МО, каза министърът. Той допълни, че има информация за това, че военнослужещи, напуснали министерството преди време, се връщат на работа във ведомството, привлечени от социалните стимули, заложени в проекта за закона за отбраната. Тепърва ще стане ясно с колко ще се завишат възнагражденията им.

Министър Цонев каза още, че до края на годината от бюджета на министерството ще бъдат заделени пари за закупуване на оборотен жилищен фонд, в който военнослужещите да живеят без да плащат наем, а единствено консумативите. По думите му, след влизането в сила на Закона за отбраната, от следващата година всички военни, които имат 15 г. стаж в системата, ще могат да закупят жилище на цена по придобиване от министерството, тоест около половината от цената, обясни Цонев.

При посещението си в Шумен той допълни, че ще бъде намерен начин Факултета "Артилерия, противовъздушна отбрана и компютърно-информациони системи" да остане в Шумен и да се развива.

При посещението си в Шумен министър Цонев бе придружаван от началника на Генералния щаб на българската армия ген. Златан Стойков.