Митрополит Кирил:Необходимо е да се премахне разделението в православната църква
Митрополит Кирил:Необходимо е да се премахне разделението в православната църква / снима: Sofia phоto agency

Отделилите се от единството на Българската православна църква спекулират с решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това каза по-рано днес в Шумен Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, по време на Регионална среща - дискусия "Християнската и мюсюлманската култура на Балканите", която се провежда в града. Според решението, от януари тази година, на българската държава се дава тримесечен срок, за да реши споровете за имоти, които води срещу нея бившият алтернативен синод на Инокентий.

 

Необходимо е да се премахне разделението в православната църква, коментира митрополита и подчерта, че това трябва да бъде постигнато на основата на религиозните канони. Готови сме на разговори, но не преговори, никой не може да упражнява върху нас диктат – заяви още той. Не може в страната да има две вероизповедания с едно и също име, коментира Варненският и Великопреславски митрополит.

 

Има желание за срещи и ние ще осъществим такива с представители на държавата – каза още митрополитът. На 10 и 11 март Светият синод ще свика среща с представители на всички православни църкви, на която ще бъдат поканени канонисти, специалисти по международно право и др. Той допълни – „Това все пак е дело , на което трябва да се погледне много обстойно”.

 

На днешната дискусия присъства и заместник-главният мюфтия на мюсюлманите в България Бирали Бирали, който заяви, че празнуване на 3 март като национален празник на страната не е проблем за представителите на мюсюлманската религия. „Имаме друг проблем – как да възприемаме 3 март” – заяви той.