Красимир Костов се срещна с кмета на корейския град Кьонджу
Красимир Костов се срещна с кмета на корейския град Кьонджу / снимка: община Шумен

Кметът на Шумен Красимир Костов и кметът на корейския  град Кьонгджу са направили първите стъпки за побратимяването на двата града. Това е станало по време на посещението в Република Корея на официална делегация, водена от президента Георги Първанов, в чийто състав е включен и шуменският кмет Красимир Костов. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на община Шумен.

При посещението  на делегацията в Кьонгджу Красимир Костов проведе официална среща  с кмета на града Баек Санг Сеунг, с когото се споразумяха да започне процедура за сключване на договор за сътрудничество между двата града. Двамата кметове подготвиха проектодоговор за сътрудничество, който ще бъде представен на местните власти в Шумен и в Кьонгджу за утвърждаване по законовия ред. Проектодоговорът ще бъдат подписан в случай, че местните парламенти на двата града го утвърдят.

Очаква се следващата година кметът на Кьонгджу Баек Санг Сеунг да посети България и да се договори датата за подписване на договора за побратимяване на двата града.

Кьонгджу е старата столица на Корея от времето на династия Шила и се намира на югоизток от Сеул. Близо до Кьонгджу е "Долината на Хюндай".