Изгарянето на стърнища и растителни отпадъци забранено до края на октомври
Изгарянето на стърнища и растителни отпадъци забранено до края на октомври / netinfo

РД "Пожарна безопасност и защита на населението"- Шумен напомня за забраната за изгаряне на стърнища и растителни отпадъци във връзка с високите температури. Според заповедта на екоминистъра забраната важи за целия пожароопасен сезон, т.е. до 31 октомври.

От пожарната апелират да не се пали огън на открито във ветровито време и при високи температури. „Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо развитие и разпространение на пожар, с обхващане на значителни земеделски площи", казват от там и съветват в дворовете да се пали огън, само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.).

„Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности. Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти", казват още от РД "Пожарна безопасност и защита на населението"- Шумен.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, гора.

Особена отговорност за недопускането на пожари в земеделските земи носят председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и кметовете на населените места.

За да бъде опазена реколтата, се допуска за работа в земеделските земи само изправна земеделска, транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на изпускателните тръби. При движение на земеделската и транспортната техника не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност.

Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в близост до узрели зърнени масиви.

При откриване на признаци на пожар в полето е необходимо да се подаде сигнал за пожар на тел. 112 по най-бързия начин.

Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Характерно за горските пожари е това, че (вследствие на вятъра и турбулентните въздушни течения при пожар) фронтът на пожара често променя посоката си. Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства. Пожарната статистика показва, че 99 % от пожарите са причинени от човешката небрежност.