В момента в медицинския филиал се обучават 133 студенти
В момента в медицинския филиал се обучават 133 студенти / Община Шумен
Кметът Любомир Христов се срещна днес с проф. Красимир Иванов, ректор на МУ „Проф. Параскев Стоянов“ и проф. Соня Тончева, директор на Медицинския филиал на университета в Шумен.

В срещата участва и д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по социална политика и здравеопазване в община Шумен. Поводът за срещата е изразеното желание от страна на общинското ръководство да се увеличи приемът на студенти в Медицинския филиал.

„За нас е важно присъствието на Медицинския университет в Шумен. Тук е създадено едно от първите училища за медицински сестри в страната и се радвам, че след прекъсване от 10 години тази традиция беше продължена с откриването на филиала в  града“, каза кметът Любомир Христов.

Новият филиал на Медицински университет-Варна в Шумен посрещна първите си студенти

Професор Красимир Иванов благодари за далновидността на кметското ръководство и лично на Любомир Христов за усилията и подкрепата при откриването на филиала. „Дефицитът на медицински кадри в страната е много голям, общините ще се сблъскват с този проблем все по-често и решението беше наистина много навременно.“

Кметът, д-р Маркова, проф. Иванов и проф. Тончева обсъдиха възможността общината и университетът да кандидатстват съвместно по програми, които подпомагат и финансират дейности в областта на здравеопазването.

Увеличават приема в шуменския филиал на МУ - Варна

По думите на проф. Соня Тончева статистиката показва, че за периода от 2005 до 2015 година, когато в Шумен нямаше филиал, в града са се завърнали само две медицински сестри и една акушерка. В момента тук се обучават 133 студенти, 66 медицински сестри до момента са провели стажовете си тук по проекта на МОН, академичният състав е мотивиран повече студенти да учат и да останат да работят в града.

По време на разговорите проф. Кр. Иванов и проф. С. Тончева заявиха, че продължава модернизирането на базата в Шумен, до началото на следващото лято ще бъдат оборудвани нови зали с роботизирани тренажори и виртуални симулатори за провеждане на практическите занятия на студентите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.