Експерти на РИОСВ – Шумен спасяват бедстващи птици от защитен вид
Експерти на РИОСВ – Шумен спасяват бедстващи птици от защитен вид / netinfo
В рамките на една седмица в РИОСВ – Шумен постъпиха три сигнала за бедстващи птици от защитени видове. Едната е горска улулица с отравяне , втората – голям ястреб – с огнестрелна рана от ловно оръжие, а третата е обикновен мишелов – без наранявания с проблемен ляв крак. Горската улулица и големия ястреб са транспортирани до спасителен център в Стара Загора. Обикновения мишелов, който е с натрупана и засъхнала глина по ноктите на единия крак е рехабилитиран на място и освободен в една от защитените територии в региона на екоинспекцията.

Във връзка с констатирания отстрел на една от птиците, РИОСВ – Шумен ще внесе предложение до Регионалната комисия по лова към съответното лесничейство за налагане на принудителна административна мярка на ловната дружина, в чиито ловно-стопански район е допуснато нарушението.

Всички видове грабливи птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Законът забранява всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване и обезпокояване, унищожаване и вземане на яйцата им, увреждане на местообитанията им, притежаване, препариране и търговия с тях.
Лице, което е намерило ранен или мъртъв екземпляр, е длъжно да уведоми за това най-близката РИОСВ или държавно лесничейство.