До месец ВАС ще се произнесе по жалбата на момче, осъдено за убийство
До месец ВАС ще се произнесе по жалбата на момче, осъдено за убийство / netinfo
До месец Варненският апелативен съд ще се произнесе по жалбата на 19 - годишния Шенол Шабанов от с. Каолиново против присъда от 12 години и половина затвор на Шуменския окръжен съд. Тя му бе наложена затова, че умишлено е убил приятеля си Йордан Йорданов от Каолиново.

През юни тази година Шуменският окръжен съд призна вината на Шабанов затова, че на 17 октомври миналата година умишлено убил с ловната си пушка 17 - годишния Йордан. Съдът присъди на Шенол и две обещетения по 25 хиляди лева за родителите на пострадалото момче. Днес и те обжалваха присъдата на шуменския съд с настояване за по-висок размер на присъденото обещетение, за по-строга и справедлива присъда за Шенол, който веднага след убийството се опитал да прикрие следите от престъплението.

Пресслужбата на съда припомня, че фаталният инцидент станал само ден след като Шенол завършил курс за ловец и веднага закупил ловната двуцевна пушка. Младежът се похвалил на приятелите, а заедно с Йордан се заели да разучават оръжието. Шабанов го сглобил и обяснил на Йордан как се борави с него, а пострадалият поставил в цевта единствения патрон, който бил в наличност. Играта с ловната пушка не се разминала без насочване на оръжието един към друг. Пръв Йордан насочил пушката и натиснал спусъка, но изстрел не бил произведен. Двамата приятели, които били неразделни продължили да разучават двуцевката. Следващият който вдигнал оръжието за стрелба бил Шенол. Експертиза установила, че той насочил ударника към цевта, в която нямало патрон, но без да знае, че механизмът на оръжието автоматично прехвърля ударника на другата цев. Фаталният изстрел попаднал във врата на Йордан, засегнал жизненоважна артерия и смъртта бил неизбежна. Днес защитата му пледира за по-лека присъда с аргумента, че убийството било по непредпазливост.