Делегация от Шумен ще посети Джънджоу през септември
Делегация от Шумен ще посети Джънджоу през септември / netinfo

До края на месец май ще изпратим своите конкретни действия и мероприятия, с които да разширим и да задълбочим нашите договорни отношения с китайския град Джънджоу, съобщи по-рано днес кметът на Шумен Красимир Костов. Той добави, че се планува през септември делегация от Шумен да посети Джънджоу, като в нея ще бъдат включени представители на бизнеса и политици. Мисля, че тогава, ще можем да разпишем и договорните си отношения - заяви той.

В разговор с представите на делегацията от Китай, която в момента е на посещение в Шумен, е станало ясно, че има възможност млади шуменци да бъдат изпратени да се обучават в манастира Шаолин, който се намира близо до Джънджоу. Предвижда се още в Шумен да бъде организирано демонстративно представяне на манастира, бойни техники, философията и изобщо ценностите на Шаолин - каза още кметът.

Представителите на делегацията обясниха, че в момента в Китай съществуват 68 школи за бойни изкуства, в които се обучават младежи. Обучението - под формата на хоби или туристическа атракция - може да отнеме само 1-2 дни. За получаването на сертификат обаче се изисква специална подготовка, която отнема от 2 до 5 г. От 500 до 1000 евро е годишната такса, която се заплащат по време на обучителния процес.

Една от сферите, в които двата града могат да си сътрудничат е автомобилостроенето, подчерта Костов, като припомни, че Шумен е сред центровете на автомобилостроенето у нас, а в Джънджоу има три завода за производство на автобуси и товарни автомобили. Ръководителят на делгацията г-н Яо Дайсиан, заяви: "Имаме желание да направим автомобилен завод и в Шумен".

5-членната делегация е на посещението в Шумен от вчера. Тя е ръководена от г-н Яо Дайсиан - заместник-кмет на гр.Джънджоу, ще отпътува от Шумен днес в 16:00 ч.