“Децата наша обща грижа” - нов проект в Търговище
“Децата наша обща грижа” - нов проект в Търговище / Диляна Стойчева
Днес Целодневна детска градина “Радост” в Търговище представи новия си проект “Децата наша обща грижа”, който ще се финансира от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства по Програма: “Гарантиране на равен достъп до качествено образование”. Общата му стойност е 18137лв., продължителността – 12 месеца. Ще обхване над 50 малчугани с различен етнически произход на възраст 4-6 години.

Проектът ще се реализира от детското заведение със съдействието на Община Търговище и Сдружение “Интелеко”. Целта му е създаване и отработване на модели за възпитание и обучение на деца от различните етноси, чрез прилагане на нови форми и методи на работа.

Ще се работи в три насоки – с децата, повечето от които са от ромски произход, с родителите им и с преподавателите. Предвидена е целенасочена работа с малчуганите в две клубни форми – “Традиции, фолклор и изкуство” и “Екология, туризъм и здраве”. И още – дейности, провокиращи творческата изява по повод коледните празници, Баба Марта, денят на мама, както и спортни състезания. Децата ще посетят две постановки в кукления театър, ще имат излети на открито, ще присъстват на представление във варненския делфинариум. Преподавателите ще преминат през тренинги, които ще повишат квалификацията им при работа с деца-билингви.

Това е пети пореден проект, който се реализира в тази детска градина. Общото мнение на гостите бе, че ползата от работата по проекти за децата е голяма, те посещават по активно градината, повишава се адаптивността им, обогатява се материалната база.

На срещата присъства и досегашният кмет на Община Търговище д-р Красимир Мирев, който поздрави авторите на проекта за неговата актуалност и подари на децата, от името на местната администрация, играчки и занимателни игри.