/ iStock/Getty Images
Във връзка с разпространението на заболяването COVID-19 на територията на Шумен и областта, РЗИ информира:

Две жени с коронавирус са починали в МБАЛ - Шумен

В Единният информационен портал за COVID-19, за последното денонощие, са регистрирани четири нови случая на лица от област Шумен с положителни проби за COVID-19.

Разпределението им по общини по настоящ адрес на лицата е, както следва:

- Община Шумен - 2 лица: 1 жена на 67 г. от с. Коньовец и 1 мъж на 43 г. от Шумен
- Община Каолиново - 2 лица: мъж на 64 г. и жена на 67 г. от с. Пристое


От новорегистрираните четири случая хоспитализирани са четири лица. Изготвени са и са връчени 15 бр. предписания до контактните лица на потвърдените случаи за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Направени са 16  PCR теста. В момента на лечение в „МБАЛ- Шумен" АД има 16 пациенти с COVID-19, единият от които е в ОАИЛ. Двама от хоспитализираните пациенти  (включително и този в ОАИЛ) са от други области (Търговище и Разград).

Шест нови случая на коронавирус в Шуменско

Общо за област Шумен случаите, с регистрирани положителни проби за COVID-19 в информационната система, достигнаха 196 лица. Настанени в лечебни заведения са 14 пациента, с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 20 лица, излекувани са 153 лица, починалите са 9 лица.

Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус от последното денонощие са две: жена на 63 г. от Нови Пазар и жена на 72 г. от с. Хитрино.

Медицински служители, при които е констатиран COVID-19, са общо шест лица. Лицата, поставени под карантина в област Шумен са 225. Продължава епидемиологичното проучване от служителите на Регионална здравна инспекция за установяване и предприемане на мерки към положителните и контактните лица.