Брикетите най-скъпи в Шуменско
Брикетите най-скъпи в Шуменско / standartnews.com

Шуменци плащат най-висока цена за тон  брикети, местно производство, а най-ниска за превоза им. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро -Шумен  за месец февруари тази година. В областния център стоката се търгува за 348 лв. за тон, при 259.34 лв. средно за страната.

В Добрич, който по цена на посоченото  местно гориво е след Шумен, то се предлага с петдесет лева по-евтино, а най-малко плащат във Велико Търново (215 лв./т). Само за месец цената в Шумен е скочила с над 80 лв. за тон. Поскъпване има и в други 10 областни града, но средно за страната то е от 12 лв./т.  За сметка на това, заплащаме най-ниска цена за превоз. Преносът на 4 тона въглища, на разстояние 10 км. ни струва 10.80 лв., при средно за страната 26.65 лв. В столицата, аналогичната услуга е над девет пъти по-скъпа от тази в Шумен.

Статистиката сочи, че навсякъде  вносните въглища се предлагат на цена по-висока от тази на местните брикети, която за Шумен е 355 лв./т, а средно за страната 366.19 лв./тон. Сред областните градове сме на 17-то място по този показател. Във Варна тон от вносния кюмюр върви по 480 лв., а във Видин  с близо 200 лева по-евтино. Спрямо януари в нашия град стойността му е увеличена с близо 60 лв./т., като поскъпването за страната е сходно.

В нашата област въглищата се използват  в около 6 % от домакинствата, като обикновено допълват отоплението с дърва, което е основно. На него разчитат в над 76 % от шуменските обитавани жилища, като  в селата този дял надхвърля 99 %.  През януари тон дърва за отопление струва на шуменци 130 лева, а месец по-късно 140 лв., при 142.95 средно за страната. Поскъпване има в почти всички региони. Отоплението на дърва излиза най-солено в кюстендилско и благоевградско, които държат първенството с цена за тон надхвърляща 210 лева. Ние делим  12-то  място с Кърджали, а най-поносими са цените в Перник (около 116 лв./т). Данните на шуменската статистика показват, че макар и рядко, но за отопление се използва и газоьл. През миналия месец за литър заплащаме по 2.64 лв., колкото е средната цена и за страната.

Брикетите и дървата за огрев са се предлагали на най-ниски цени през 2011 година (съответно по 226 лв./т и 115 лв./т), а вносните въглища през 2010 г. - 235 лв./тон.

Електричеството разширява своята територия, като средство за отопление, като успоредно с това нараства и цената му. В предходния месец на настоящата година, средната цена на 10 кВтч ползвана електрическа енергия от домакинствата е 1.81 лева, по дневната тарифа и 1.20 лв. по нощната.  Преди две  години, през същия месец, стойностите са съответно 1.73 лв., на 1.14 лева. Като относителен дял от общите си разходи, шуменци отделят за електричество и отопление с твърди и течни горива  по -малък процент от средния за страната. По предварителни данни за м.г.  тези харчове костват на средностатистическото шуменско  домакинство малко над 8 % от общия му годишен разход.