Болниците в Търговищко ще ги има, смятат от институциите
Болниците в Търговищко ще ги има, смятат от институциите / Диляна Стойчева

"Закриване на болници в област Търговище няма да има" - каза днес пред журналисти областния управител Митко Стайков. На срещата присъстваха още д-р Венка Стоянова - Директор  РЦЗ - Търговище, д-р Йошенка Ненчева - Директор РЗОК - Търговище и д-р Иван Светулков - Директор „МБАЛ-Търговище" АД. Те потвърдиха, че трите многопрофилни болници в Търговище, Попово и Омуртаг са сключили договори със Здравната каса, подписани са и бюджетите на здравните заведения.

„Няма преструктуриране на действащите до момента отделения. Няма да има промяна в движението и в достъпа до болниците. По много от клиничните пътеки, по които не са подписани договори, през предходната година са отчетени минимален брой пациенти."- каза д-р Венка Стоянова. Д-р Ненчева допълни, че според нея между Здравната каса и трите болници са постигнати добри договорни резултати. МБАЛ-Търговище има подписани 193 клинични пътеки, болницата в Попово - 65, а тази в Омуртаг -76. Очната болница в Търговище ще работи отново по 9 клинични пътеки, а Специализираната хирургична болница - по 37.

Подчертано бе, че бюджетите на болничните заведения са ориентировъчни към момента, и че дейността на болниците ще бъде мониторирана ежемесечно, а средствата - коригирани на тримесечие. „Лечебните заведения ще получат сумите за действително извършените услуги, които са отчетени по съответния начин и одобрени от здраната каса" - добави д-р Йошенка Ненчева.

Директорът на „МБАЛ-Търговище" д-р Иван Светулков посочи ,че нуждата от специалисти е основен проблем и той ще се задълбочава. Уточнението му бе, че не е толкова голяма липсата им в областта, колкото в самите болници, защото в доболничната помощ са създадени привлекателни материални условия, което е резултат от неправилно водена политика през годините.

Общото мнение на срещата бе, че промените целят да изравнят качеството на здравеопазването в страната ни с европейското. Че всеки има право на качествена медицинска помощ. В същото време от днес в Попово тече подписка в подкрепа на местната болница. В Омуртаг лекари и граждани излязоха на протест в подкрепа на своята болница преди дни.