Без концесия на гробищата в Шумен, реши съдът
Без концесия на гробищата в Шумен, реши съдът / netinfo

Върховният административен съд е оставил в сила решение на Шуменския административен съд (ШАС), с което са отменени разпоредбите на чл. 5, чл. 7, чл. 21 и чл. 24 от Наредбата за гробищните паркове, приета от общинския съвет. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Производството пред Административния съд е образувано по жалба от “Ста и Ник” ООД, – град Шумен против разпоредбите от Наредбата за гробищните паркове. Съдът е отменил тези разпоредби, но решението му е било обжалвано от общината пред ВАС.

Според ШАС отменените членове от наредбата са приети в противоречие със Закона за общинската собственост и Закона за защита на конкуренцията. Съгласно тези закони, гробищните паркове могат да се предоставят безвъзмездно за управление само на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка. С оспорените текстове от Наредбата се регламентира управление и поддържане на гробищните паркове от търговско дружество. Според съдът, дейностите по управлението и поддържането на гробищните паркове, като имоти публична общинска собственост, не могат да бъдат предоставяни на търговско дружество, независимо от собственика на последното. Освен това, предвидената в нормата на чл. 5 от Наредбата възможност за предоставяне на концесия на юридическо лице, което не е на бюджетна издръжка, е в противоречие с чл. 16 и чл. 18 от Закона за защита на кокуренцията, защото с предоставяне на концесията на юридическото лице, последното би установило монополно положение в извършването на погребални дейности.

В определението на съда се казва, че специфичността на тези дейности следва да се извършва от специализирано общинско предприятие, което не е търговско дружество и не изпълнява стопанска дейност. Същото следва да е на бюджетна издръжка и да управлява общинско имущество за задоволяване на потребности на населението.