8 фирми незаконно ползвали детски труд
8 фирми незаконно ползвали детски труд / netinfo

175 проверки в област Шумен са извършени от началото на месец юли до края на месец август от Областна инспекция по труда. Те са в рамките на Националната кампания” Контрол по спазване разпоредбите на Кодекса на труда”. Констатирани са 320 нарушения. Най-голям е броя на нарушенията по организация и управление - 147 броя и по трудово правоотношение-99 бр.

Проверени са били 41 обекта на работодатели от икономически дейности ”Хотели и ресторанти”, в които работят 412 лица, от тях 68 непълнолетни. Установено е, че 5 от лицата не са навършили 16 години и 63 са на възраст от 16 до 18 години.

8 преписки са подадени до районните прокуратури в Шумен и Велики Преслав за работодатели, приели на работа непълнолетни лица, без предварително разрешение на Инспекцията по труда. На тези работодатели са съставени общо 19 акта за установени други административни нарушения. Издадените наказателни постановления през месец август са 36 броя на обща стойност 52 000 лв.

За месеците юли и август инспекцията е издала общо 102 разрешения за работа на непълнолетни лица в хотели и ресторанти.

19 са проверените фирми за търговия на дребно. Броят на наетите непълнолетни в тях е 8, в това число 6 момичета, от които 1 е под 16 годишна възраст. Общият брой на констатираните нарушенияе 87. От тях 19 са във връзка с непълнолетни лица.