21 жалби са постъпили в ОИК-Шумен до момента
21 жалби са постъпили в ОИК-Шумен до момента / netinfo
18 писменни и 3 устни жалби са били подадени до този момент в ОИК-Шумен. Това съобщи председателят на комисията Генчо Гатев. 4 от жалбите са били за купуване на гласове в изборни секции, намиращи се предимно в ромските квартали. Извършена е била проверка на място, но не са установени лица, които купуват или продават гласове - каза още Гатев. Част от жалбите и сигналите са били за извършване на предизборна агитация, чрез пускане на агитационни материали в пощенските кутии. В тези жалби обаче не са били посочвани конкретни адреси, а без такива данни избирателната комисия не може да извърши проверка.

По повод сигнали подадени за извършване на агитация около местата за гласуване, комисията е взела спешни мерки и тези случаи са били предотвратени - допълни Генчо Гатев.

Подадени са били и сигнали за извозване на гласоподаватели до местата за гласуване.

Относно подадена жалба от ГЕРБ за това, че повече от 120 души са били включени в избирателните списъци в с. Дибич по настоящ адрес е извършена проверка. Тя е показала, че 123 души са включени като гласоподаватели и те имат регистрация по настоящ адрес. Тяхната регистрация е от преди 27 декември 2006 година, каквито са изискванията на закона, тоест ОИК формално не е констатирала нарушение - уточни Гатев.

По този въпрос е постъпила и друга жалба от кандидата за кмет от ГЕРБ Веселин Златев, в която се твърди, че е извършено нарушение при самото регистриране на тази група избиратели по настоящ адрес. ОИК все още не се е произнесла по тази жалба. Според председателят Генчо Гатев е нужно комисията да направи допълнителна проверка, поради което вземането на решение ще бъде отложено. Ако се окаже, че жалбата е основателна, изборите там могат да бъдат касирани.

За този случай в с. Дибич в ОИК е подадена жалба и от "Атака". От партията са внесли жалба и за това, че в село Мараш в избирателните списъци са включени допълнително 60 души, които имат регистрация по настоящ адрес. По последните две жалби ОИК все още не е излязла с решения.