190 общински съветници има в област Шумен
190 общински съветници има в област Шумен / netinfo

190 общински съветници има в Шуменска област, съобщиха за Дарик от Териториалното статистическо бюро. Най- младежки са парламентите на Никола Козлево и Шумен. Преобладават съветниците на възраст между 40 и 49 години, те са 34,7 %. Всеки трети е във възрастовите граници от 31 до 39 години.

Съветниците с богат житейски опит на възраст над 60 години са 7.4 %, срещу 13.4 % през 2007 година. Те са най-слабо представената възрастова група и преобладават единствено в община Велики Преслав. Най-хомогенен от гледна точка на възрастта е общинският съвет на Каолиново, чиито членове до един са между 30 и 49 години.

Настоящите съветници са с по-висок образователен ценз. Висшистите са 55.2 %, срещу 50.5 % при предишния състав. Само двама души нямат средно образование ( по един в Каолиново и Нови пазар). Юристите са запазили своя брой, а техничарите са намалели почто двойно. За тяхна сметка двойно е нараснал броят на медиците. Водеща е групата на икономистите , а всеки четвърти е с висше образование, различно от посочените.

Изненадващо е, че в законодателния си орган само три общини са включили юристи – Шумен ( 8 от общо 10 за областта) , Велики Преслав и Нови пазар. Лекари има в състава на шест общински съвета, а инженери и икономисти в състава на пет. От професионална гледна точка най-разнородни по състав са законодателите в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар.

Данните са изнесени по повод изминаването на година от провеждането на последните местни избори, допълват от бюрото. Характерното за тях от статистическа гледна точка е, че съставът на общинските съвети е значително подмладен. Делът на младите до 30 годишна възраст е нараснал три и половина пъти спрямо предишния мандат и достига близо 8 %. Венец, Каолиново, Смядово и Хитринo са общините, в които няма избран съветник на тази възраст.