136 души ще започнат работа по програми за заетост
136 души ще започнат работа по програми за заетост / Пресцентър областна администрация

Шест регионални програми за заетост за 2013 г. одобри постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие в Търговище. Предложенията са от петте общини и едно от Областната администрация. Проектите са разработени според утвърдените от Министерството на труда и социалната политика критерии. По тях се предвижда работа на различни позиции за общо 136 незаети.

Да бъдет наети най-много безработни - 45, предвижда проектът на община Търговище. В Поповска и Омуртажка общини ще бъдат ангажирани по 19 души в различни дейности - административни позиции, хигиенизиране, домашен социален патронаж и други. 35 души с ниска степен на образование или без квалификация и такива, които са продължително безработни, ще бъдат обхванати в проекта на община Антоново. Други 15 са включени в проектното предложение на община Опака.

Областна администрация също ще осигури заетост на трима безработни - двама на над 50 години за охрана и един до 29 години за предоставяне на административни услуги.

Проектните предложения ще бъдат изпратени до министерството за утвърждаване и ако бъдат одобрени, те ще бъдат включени в Националния план за действие по заетостта през 2013 г.