13 случая на лаймска болест в Търговищко
13 случая на лаймска болест в Търговищко / Диляна Стойчева
13 случая на лаймска болест са регистрирани от началото на годината до момента, информираха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. За посочения период ухапаните от кърлежи са 388.

От РИОКОЗ предупреждават, че е по-добре ваденето на кърлежи да се извършва от медицинско лице, защото неопитността би довела до утежняване на случая.

Лаймската болест е инфекциозно заболяване, което се причинява от специфичен микроб - Борелия Бургдорфери.Източник на инфекцията са животни и някои видове птици. Преносители на заразата са кърлежите от рода Ixodes, като заразяването става най-често чрез ухапване.Инкубационния период на болестта е от 2 до 35 дни.

При първия стадий се появява петно на мястото на ухапването за около 2-3 седмици. Около него се оформя концентрична зона на зачервяване, която се разширява центробежно, като центърът започва да избледнява или посинява, обривът добива вид на пръстен. Той избледнява, но след няколко седмици или месеци може да се появи на друго място по тялото.Освен него може да има висока температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост, подуване на близките лимфни възли, главоболие и стомашно-чревни оплаквания.

Във втория стадий на заболяването, започващ няколко седмици или месеци след изчезване на първоначалните симптоми, се наблюдава засягане на нервната система - най-често възпаление на лицевият нерв, но също така и менингит, енцефалит, парези и парализи на крайници, както и сетивни нарушения (намален усет за допир и болка на кожата). Наблюдават се и сърдечни увреждания.

Третия стадий се проявява месеци или 1-2 години по-късно, като за него са характерни уврежданията на ставите, нервната система и кожата.

Приблизително половината от заболелите може да нямат оплаквания, поне в първия стадий.Диагнозата се уточнява след комплексни изследвания, като от страна на пациента е важно да се знае, че след отстраняването на кърлежа, той трябва да се изследва за носителство на причинителя на болестта.

Лечението на Лаймската болест е резултатно и ефективно, тъй като повечето съвременни антибиотици унищожават безпроблемно борелията. Медикаментите се изписват задължително от лекар. Обикновено в първия стадий се прилагат Доксициклин, Тетрациклин, Амопен, Еритромицин в 2 курса по 14 дни с интервал от 15-20 дни между тях. По-модерно лечение е приложението на Азитрокс в еднократен курс за 5 дни.