Максимална температура от 42,4 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Това не е рекорд. Най-горещо на 25 юли е било през 1987 година. Тогава термометрите са отчели 43,6 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1978 г. - 13 градуса. 

Температурата на плочка от черен гранит в центъра на града е над 60 градуса, а яйце може да бъде опечено за трийсетина минути, показа експеримент. 

Поради високите температури на обособен от Общината временен пункт в центъра на града се предоставя безплатна минерална вода, а фелдшер измерва кръвното налягане на желаещите минувачи и ги съветва как да се пазят от жегата.

На фона на опасните жеги: Мъж изпържи яйце на перваз в Плевен (СНИМКА)

"В обедно време, когато са най-високи температурите да не обикалят площада, защото е много горещо. Да пият повече течности, да носят по-леки дрехи и да търсят сянката", каза Гюнсели Ниязи - медицински фелдшер. 

А според русенци спасението от жегите са морето и басейните. "Русенци могат да се спасят от жегите, като отидат на море, на басейн или да си разхладят краката в шадраванчето. Сладоледът и студената вода също дават енергия на организма и тялото се охлажда", казва Силвия, която срещаме на централния площад.

Директорът на "Спешна помощ" в Русе д-р Иванка Маринова каза, че русенци знаят как да се пазят от жегата, тъй като до късния следобед не са постъпвали сигнали за почувствали се зле от горещото време хора.

Главен инспектор Светослав Войчев от противопожарната служба в крайдунавския град коментира, че обстановката в Русенско е спокойна, като от сутринта до късния следобед огнеборците са реагирали само на два сигнала за запалени сухи треви и храсти. Той призова жителите на региона да спазват всички противопожарни мерки.
Мартин Пенев, БТА