Заради тапите от тирове при ГКПП "Дунав мост", които пречат на нормалното придвижване, хората от град Мартен излязоха на протест. За кратко те блокираха главния път Русе-Силистра, предава NOVA.

Хората искат тежкотоварният трафик да бъде изведен от тази отсечка, тъй като се създават предпоставки за катастрофи, често стават задръствания и всички, пътуващи към Русе, или закъсняват за работа, или стигат трудно.

Днес четири платна задръстени от автомобили направиха влизането към Русе невъзможно. Още от вчера полицията започна да спира камионите при Бяла, но през нощта повечето са тръгнали към Русе. Така преди граничния пункт се изви 20-километрова опашка.

Полицията насочваше леките автомобили по обходни маршрути, което се оказа проблем.

„Хората трябва да стигат навреме до работните си места, иначе ще подлежат на санкции и на уволнения. Няма как да се оправдавате. Че има опашка - да, но работодателят не е виновен за това, че пътуваме”, коментира един от чакащите.

От Общината в Русе твърдят, че са направили единственото възможно за облекчаване на трафика - буферен паркинг.

„Оборудван е със съдове за събиране на смет и битови отпадъци, с екотоалетни и дава възможност част от тежкотоварните автомобили да изчакват и да престояват преминаването на „Дунав мост”, заяви Димитър Недев - зам.-кмет на Русе.

Колоните от камиони при Русе се образуваха заради облекчените мерки за преминаване на границите и ремонтът на международния път Е-79 край Мездра. Затова шофьорите, вместо да минат през „Дунав мост” 2 при Видин, предпочитат да ползват Русе-Гюргево.
NOVA