/ РИОСВ-Русе
В границите на поддържан резерват „Сребърна“, в края на миналата година, са залесени горски територии на обща площ 217,1 дка, съобщиха от МОСВ.

С тези лесовъдски дейности приключва изпълняваният от РИОСВ-Русе  проект, финансиран от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ - „Подобряване на структурата и функциите на местообитания с код 91Е0* и 91F0 на територията на поддържан резерват „Сребърна“. Целта на този проект е възстановяване на крайречните заливаеми гори с местни растителни видове.
 
Приключи работата по обследване на терените за лесовъдските дейности в резервата „Сребърна“

Младите фиданки са от видовете бяла топола, бяла върба, полски бряст и полски ясен. Растенията са едногодишни, местни видове и са доставени от разсадници от Унгария и Румъния, от басейна на река Дунав.

Най-големият терен, с площ от 160 дка, е залесен след извършена сеч на инвазивни (чужди) видове дървета като явор негундо, гледичия, пенсилвански ясен. Останалите територии са залесени на терени след извършени дейности в минали години по пречупване и опръстеняване - прекъсване на проводящите тъкани на растенията от инвазивни чужди видове.

По този начин те загиват постепенно, ограничава се тяхната конкурентна способност, отстъпвайки място на местните фиданки. Грижите за новозасадените дръвчета ще продължат с почистване на плевелна растителност, както и други горскостопански мероприятия.
 
Проектът „Подобряване на структурата и функциите на местообитания с код 91Е0* И 91F0 на територията на поддържан резерват „Сребърна, с бенефициент РИОСВ-Русе, започна в края на 2018 г. Той е на стойност  898 823 лв. и се финансира от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.

Продължителността му е 37 месеца. Освен лесовъдските дейности се предвиждат обновяване на специализиран софтуер, закупуване на техника за управление  резервата и други.